Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Paella - ryż smażony z owocami morza
Moules à la catalane - małże gotowane na parze, podawane w sosie z pomidorów i papryki
Crème catalan - budyń waniliowo-cytrynowy
Anchois de Collioure et poivrons rouges - anchois podawane z płatami pieczonej papryki z sosem vinaigrette, przybrane kawałkami jaj Inaczej: Poivrons rouges rôtis et anchois de Collioure
Ślimaki pieczone na ruszcie z chlebem i aïoli
Pintade à la catalane - perliczka po katalońsku, duszona w winie z boczkiem i czosnkiem
Anchois frais au vinaigre de Banyuls - filety z sardeli lekko zamarynowane w occie z wina Banyuls
Boquerones - świeże sardele konserwowane w oliwie
Grillade de poissons de la côte - ryba z grilla
Brac de gitano - rolada nadziewana kremem z kasztanów

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).