|
|
| | |
Czerwone wina wytrawne produkowane są z udziałem odmian grenache noir, syrah, mourvedre, carignan i cinsault. Wina białe to przede grenache blanc, grenache gris, malvoisie, macabeu, marsanne, roussanne i rolle. Wina naturalnie słodkie wytwarzane są na bazie grenache noir, muscat à petit grains i muscat d'Alexandrie.
Dla win regionalnych dopuszcza się również klasyczne szczepy pochodzące z innych regionów Francji jak:chardonnay, sauvignon, cabernet sauvignon, merlot itp | |
| |
| |
|
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|