Najbardziej na wschód wysuniętą winnicą Prowansji jest Bellet. Położona w pobliżu Nicei, jeszcze niedawno zagrożona była wchłonięciem przez rozrastającą się aglomeracje miejską. Win z Bellet raczej w Polsce nie znajdziemy. Powierzchnia upraw nie przekracza 50 hektarów, zaś produkcja jest niewielka. Wytwarza się tu subtelne, eleganckie, lekko garbnikowe czerwone wina, oparte na rzadko już stosowanych, tradycyjnych odmianach folle noir i braquet. Są dość długowieczne, bez problemu mogą dojrzewać 15 i więcej lat. Białe wina z Bellet to głównie mieszanki chardonnay i rolle. Są pełne i aromatyczne, zazwyczaj bardzo dobre. W restauracjach podaje się je często do sałatki nicejskiej. Zawsze warto je kupić choć nawet we Francji mogą być z tym problemy.
Położone na zachodzie, w pobliżu Marsylii, winnice Cassis, to przede wszystkim wina białe wytwarzane z udziałem szczepów ugni blanc, clairette i marsanne. Są treściwe, pełne, mocne, z charakterystycznym bukietem łączącym aromat migdałów z zapachem kwiatów lipy i delikatną nutą orzechów laskowych.
Najbardziej długowieczne, czerwone wino Prowansji to Bandol. Wytwarzane z przeważającym udziałem odmiany mourvedre, uzupełnianej w różnych proporcjach przez syrah, cinsault i grenache, dojrzewa co najmniej 18 miesięcy w dębowych beczkach. W efekcie otrzymuje się wino pełne, mocno garbnikowe, z charakterystycznym posmakiem pieprzu. Spokojnie może dojrzewać 15 lat i dłużej, nie tracąc nic ze swojej siły i bogactwa. W Bandol wytwarza się również wina białe, nie tak jednak znane jak czerwone i na pewno nie tak szlachetne.
Położony w pobliżu Aix-en-Provence niewielki, liczący zaledwie 40 hektarów region Palette należy, wraz z Cassis, Bandol i Bellet do najstarszych appellations w Prowansji. Wytwarzane tu wina cieszą się bardzo dobrą opinią wśród koneserów. Czerwone, produkowane podobnie jak w Bandol, z dużym udziałem szczepu mourvedre, są jednak znacznie delikatniejsze, z subtelnym ziołowym bukietem, złożoną budową i doskonałym potencjałem dojrzewania. Równie dobre są wina białe. Świeże, aromatyczne i bogate, przez wielu znawców porównywane do najlepszych win z północnej doliny Rodanu. Bardzo dobre wina. Niestety możliwości ich zakupu są bardzo niewielkie gdyż cała produkcja nie przekracza 150 tysięcy butelek.
Nie powinno być natomiast kłopotów z zakupem win z appellation Côtes de Provence. Ponad 17 tysięcy hektarów winnic dostarcza wielkie » |