|












|
| | |  
Obecnie w Prowansji znajduje się dziewięć regionów AOC. Są to: Bandol, Bellet, Cassis, Coteaux-d'Aix-en-Provence, Coteaux Varois, Côtes-de-Provence, Les Baux-de-Provence, Palette oraz Sainte-Victoire. W 1955 r. 23 najlepsze posiadłości w Côtes-de-Provence, zarządzeniem Ministra Rolnictwa uzyskało prawo do stosowania dodatkowego określenia Cru Classé. Poza tym nie istnieją żadne dodatkowe określenia i klasyfikacje. | |
| |
| |
|
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|