|
|
| | |
Aïoli – sos z czosnku żółtek i oliwy. Ponadto potrawa z gotowanych warzyw, ryb, jajek, podawana wraz z sosem.
Agneau à la ficelle – udźce jagnięce opiekane nad ogniem
Bouillabaisse – marsylska zupa rybna
Daube de boeuf à la provençale – wołowina marynowana w czerwonym winie z czosnkiem, jarzynami..
Ratatouille – Podsmażane na oliwie a następnie duszone z czosnkiem kabaczki, bakłażany, papryka i pomidory.
Pieds et paquets – zwijane flaczki baranie duszone z baranimi nóżkami z dodatkiem czosnku, pomidorów, wina i peklowanej wieprzowiny
Soupe au pistou – zupa warzywna (fasolka szparagowa, ziemniaki, marchewka, pomidory, kabaczki, czosnek) z makaronem i pasta z bazylii
Suprêmes de pintade en papillote à la tapenade
| |
| |
| |
|
|
|
Wśród europejskich krajów
winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od
kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.
|
|
|
|
|