Blanquette de Limoux (1800 ha) - leżące wokół miasta Limoux, na południe od Carcassonne winnice jako pierwsze w Langwedocji uzyskały status AOC już w 1938 r. Białe, musujące wina wytwarza się metodą klasyczną z tradycyjnej odmiany mauzac. Niewielka część tych win produkowana jest według tradycyjnej metody zwanej méthode ancestrale. Polega ona na rozlewaniu do butelek młodego, nieprzefermentowanego do końca wina. Robi się to zimą, kiedy niskie temperatury powodują naturalne wstrzymanie fermentacji. Wiosną, pod wpływem ciepła fermentacja zaczyna się ponownie, tym razem w zamkniętej butelce dzięki czemu otrzymuje się wino delikatnie musujące o niezbyt dużej zawartości alkoholu i wspaniałym owocowym bukiecie, na który składają się aromaty akacji, moreli i głogu. W roku 1990 na terenie Limoux utworzono kolejną apelację dla win musujących zwanych Cremants de Limoux, do produkcji których obok wspomnianego już szczepu mauzac stosuje się również chardonnay i chenin. Te same odmiany składają się na jedyne w tym rejonie wina nie musujące wytwarzane od 1993 jako Limoux.
Cabardès (550 ha) - rejon leżący na północny zachód od Carcassonne, prawa AOC uzyskał w roku 1999. 90% produkcji to wina czerwone. Muszą zawierać co najmniej 40% odmian bordoskich (merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc), minimum 40% szczepów langwedockich (syrah i grenache) oraz do 20% cinsault, fer servadou i cot.
Clairette du Languedoc (90 ha) - status AOC uzyskały w 1948 roku. Te białe wina produkowane z tradycyjnej odmiany clairette pochodzą z winnic położonych wzdłuż rzeki Herault. Mogą one być wytrawne lub słodkie. W ich aromacie odnajdujemy egzotyczne owoce, przede wszystkim mango i marakuję, w miarę dojrzewania także nuty konfitur i orzechów.
Corbières (15000 ha) - Największy obszar AOC w Langwedocji, utworzony w 1985 r. Powstają tu wina czerwone, białe i różowe o zróżnicowanej jakości. Główne odmiany czerwone to: grenache, syrah, mourvedre, carignan i cinsault. Wśród białych najważniejsze są: grenache blanc, bourboulenc, maccabeu, roussanne i marsanne.
Coteaux du Languedoc (9900 ha) - AOC od 1985 r. Winnice położone głównie wokół Montpellier z niewielkimi enklawami koło Beziers i Narbonne, zajmują dość dużą powierzchnię. Wytwarza się tu wina białe, różowe i czerwone. Najważniejsze odmiany to czerwone: grenache, syrah, mourvedre, cinsault oraz carignan » |