Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony
i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Dawna, historyczna Langwedocja obejmowała znacznie większy niż obecnie obszar, sięgając na zachodzie aż po leżące w pobliżu Bordeaux miasto Agen. Dzisiejszy region administracyjny Langwedocja-Roussillon rozciąga się szerokim łukiem wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego od Nîmes w delcie Rodanu aż po granicę hiszpańską na południe od Collioure. Granice administracyjne nie pokrywają się z historycznymi. Roussillon przez wieki pozostawało pod wpływami hiszpańskiej Aragonii, podczas gdy Langwedocja, związana była kulturowo i ekonomicznie z Akwitanią i Prowansją. Z tego też względu winiarze obu regionów mocno podkreślają odrębność tradycji i indywidualność swoich win.
Klimat Langwedocji wydaje się szczególnie sprzyjać uprawie winorośli. Wprawdzie opadów nie ma tu zbyt dużo, a jeżeli już są to najczęściej krótkotrwałe i gwałtowne, jednak bliskość morza zapewnia odpowiednią wilgotność, zaś częste silne wiatry intensywnie przewietrzają winnice tworząc dobre warunki do zdrowych upraw, nie wymagających zbyt intensywnego stosowania oprysków. Langwedocja jest jednym z najcieplejszych regionów Francji, zaś bardzo duża ilość dni słonecznych pozwala uzyskiwać winogrona o dużej koncentracji cukru i związków aromatycznych. Korzystne jest również ukształtowanie terenu. Winnice położone są na dobrze nasłonecznionych zboczach wzgórz. Gleby, bardzo różnorodne, najczęściej łupkowe, kamieniste, żwirowate, czasami ilasto-wapienne, zapewniają dobry drenaż wodny i odpowiednią zawartość związków mineralnych.

Istnieje ponad 10 tysięcy odmian winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).