|
|
| | |
W Langwedocji uprawia się tradycyjne szczepy południowe. Wśród białych odmian są to: grenache blanc, grenache gris, picpoul, clairette, bourboulenc zwana inaczej malvoisie de Languedoc, mauzac, vermentino, marsanne, roussanne, chardonnay, chenin blanc, muscat d'Alexandrie, muscat a petits grains oraz dla vins de pays sauvignon blanc i viognier.
Odmiany czerwone to przede wszystkim: syrah, grenache, carignan, mourvèdre, cinsault, counoise, aspiran i terret noir. W apelacji Cabardès dodatkowo dopuszczono cabernet sauvignon i merlot, które ponadto, wraz z pinot noir stosuje się także do win regionalnych – vins de pays
| |
| |
| |
|
|
|
Siarczyny , związane z konserwowaniem
wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa
dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na
etykietach ze względu na alergików.
|
|
|
|
|