Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony
i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

W Langwedocji uprawia się tradycyjne szczepy południowe. Wśród białych odmian są to: grenache blanc, grenache gris, picpoul, clairette, bourboulenc zwana inaczej malvoisie de Languedoc, mauzac, vermentino, marsanne, roussanne, chardonnay, chenin blanc, muscat d'Alexandrie, muscat a petits grains oraz dla vins de pays sauvignon blanc i viognier.
Odmiany czerwone to przede wszystkim: syrah, grenache, carignan, mourvèdre, cinsault, counoise, aspiran i terret noir. W apelacji Cabardès dodatkowo dopuszczono cabernet sauvignon i merlot, które ponadto, wraz z pinot noir stosuje się także do win regionalnych – vins de pays

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).