Jurajskie winnice znane są już od czasów antycznych, kiedy to według Pliniusz Starszego tutejsze wina sprowadzane były do Rzymu. Renomą i poważaniem cieszyły się do późnego średniowiecza, kiedy to wygrywać zaczęły położone bliżej głównych szlaków handlowych wina z Bordeaux, Burgundii i znad Loary.
Pozostawione na uboczu winnice Jury, rozwijały się nieco poza głównym nurtem francuskiego winiarstwa. Efektem tego są przede wszystkim stare, nie uprawiane już nigdzie indziej szczepy winorośli, takie jak poulsard i trousseau, z których produkuje się miejscowe czerwone wina do codziennych posiłków, a także jedne z najlepszych francuskich win różowych.
Jednak o wyjątkowości win z Jury stanowi przede wszystkim biała odmiana savagnin, spokrewniona najprawdopodobniej z alzackim gewurztraminerem. To właśnie z tych winogron wytwarza się słynne, choć trudno dostępne wina żółte i słomiane. Metody ich produkcji, zwłaszcza wina żółtego są równie unikalne i rzadko spotykane w winiarskim świecie jak same wina.
Vin jaune czyli wino żółte otrzymuje się w z soku wytłoczonego z późno, niekiedy nawet w listopadzie zbieranych winogron. Moszcz poddaje się fermentacji w dębowych beczkach i pozostawia w nich następnie na sześć do dziesięciu lat, nie uzupełniając ich zawartości. Specyficzne własności winogron savagnin powodują, że na powierzchni wina wytwarza się rodzaj kożucha, złożonego z drożdży i drobnoustrojów, chroniącego przed dostępem powietrza i nadmiernym utlenianiem.
Wieloletnie dojrzewanie powoduje, że wino nabiera niezwykłej złożoności bukietu, w którym odnaleźć można orzechy, prażone migdały, śliwki. Jest mocne, raczej wytrawne, doskonale komponuje się z miejscowymi serami, zwłaszcza słynnym comte.
Drugą specjalnością jurajskich winnic są vins de paille czyli wina słomiane. Nazwa pochodzi od mat słomianych, na których rozkładano niegdyś zebrane winogrona, przed poddaniem ich fermentacji. Przez dwa, trzy miesiące winogrona podsychały, tracąc nawet 50% wody. Zagęszczeniu ulegały wówczas znajdujące się w owocach związki aromatyczne, zaś kwasy organiczne zamieniały się w cukier. Otrzymywany z podsuszonych winogron gęsty sok poddawano powolnej, trwającej nawet do dwóch lat fermentacji.
Rezultatem jest wino mocne, słodkie o wyjątkowej koncentracji aromatu i intensywnym długim smaku. Jest praktycznie nieśmiertelne. Podobnie jak wino żółte może przetrwać w doskonałej kondycji ponad sto lat. Oba niezwykłe wina z Jury są niestety nie tylko bardzo drogie ale »