Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony
i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

W powszechnej opinii znawców najlepszym rocznikiem ostatnich kilkudziesięciu lat w całej dolinie Loary był 1990. Podobny, choć nieco, nieco tylko słabszy był rok 1996. W ostatnich latach zdecydowanie wybitnym rocznikiem był 2003, choć niektórzy krytycy uważają wina z tego rocznika za zbyt wybujałe i intensywne, gubiące gdzieś charakterystyczną dla Loary elegancję.
Muscadet - 1996, 1997, 2003, 2003
Anjou i Saumur – 1989, 1990, 1996, 1997, 2003
Coteaux-du-Layon, Bonnezeaux, Quarts-de-Chaume – 1989, 1990, 1995, 1996, 1997, 2003
Chinon, Bourgeuil i Vouvray – 1989, 1990, 1996, 1997, 2003
Pouilly-Fumé i Sancerre – 1990, 1995, 1996, 1997, 2002 i 2003


Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).