|
|
| | |
Loara, najdłuższa rzeka Francji bierze swój początek w Masywie Centralnym, aby po przepłynięciu ponad 1000 km zakończyć swój bieg lejkowatym ujściem do Atlantyku w pobliżu Nantes. Na długości ponad 600 kilometrów towarzyszą, jej rozpościerające się wzdłuż obu brzegów, winnice, tworzące rozległą mozaikę upraw zajmujących ponad 80 tysięcy hektarów. Różnorodność warunków glebowych, nasłonecznienia, położenia winnic, a więc tego co Francuzi określają jako terroir, jest tu bardzo duża. Zróżnicowane warunki powodują wielką rozmaitość uprawianych odmian winorośli i oczywiście wytwarzanych win. Żaden region, może poza doliną Napa w Kalifornii, nie oferuje tak bogatej palety win jak właśnie dolina Loary. Obok delikatnych, półwytrawnych rosé i orzeźwiających Muscadet, znajdziemy tu pełne, wytrawne Pouilly Fumé, mocne, czerwone Chinon, zaś prawdziwym ukoronowaniem wykwintnej kolacji może być szlachetne, słodkie Quarts-de-Chaume lub Bonnezeaux. | |
| |
| |
|
|
|
Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy
Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z
1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w
piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.
|
|
|
|
|