Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony
i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Słynąca z łagodnego klimatu Andegawenia (od miasta Anjou), od stuleci nazywana była ogrodem Francji, zaś uprawy warzyw, owoców i oczywiście produkcja wina tworzyły dobrobyt mieszkańców regionu. Wprawdzie miejscowa legenda głosi, że winorośl sprowadził tu w IV wieku Św. Marcin, jednak znaleziona w okolicach Tours antyczna prasa do tłoczenia moszczu świadczy o tym, że wino produkowano tu już w czasach imperium rzymskiego. „Cywilizacja wina” rozprzestrzeniająca się w Europie wraz z rozwojem chrześcijaństwa, pozostawiła również w dolinie Loary liczne świadectwa w postaci dokumentów klasztornych, donacji władców, jak ta Karola Wielkiego z VIII z 769 r. przyznająca winnice opactwu w Saint-Aubin i oczywiście samych winnic. Szczególny rozgłos zapewnili tutejszym winom królowie z dynastii Plantagenetów, którzy w XII wieku sięgnęli po tron angielski. Statki z ich ulubionymi winami płynęły Loarą od najdalej położonych winnic w głębi kraju, do Nantes, następnie do Londynu, skąd przewożono je do innych krajów Europy. Kiedy w XVI wieku zmieniły się gusty Anglików i zwrócili się oni w stronę Bordeaux, ich rolę w dystrybucji win znad Loary przejęli Holendrzy, a ściślej holenderska Kompania Indii Wschodnich, za sprawą której wina z Andegawenii docierały do rynków całego świata.

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).