|












|
| | |  
Alose à l’oiseille – aloza (ryba morska przypominająca nieco śledzia) pieczona na grillu, podawana w gęstym sosie z ugotowanego, posiekanego szczawiu
Fèves à la tourangelle – młody bób duszony z szynką
Lapin au sang – dziki królik w czerwonym winie Sancerre z krwią, podobne danie jest w Prowansji
Mouclade – małże duszone w czosnku, śmietanie i natce pietruszki
Noisette de porc au pruneaux – schab duszony w winie Vouvray z suszonymi śliwkami i gęstym sosem z galaretki z czerwonych porzeczek i śmietany.
Rillettes de Tours – pasta mięsna z zalanych tłuszczem kawałków wieprzowiny .
Saumon au beurre blanc - łosoś w białym maśle
Tarte Tatin – najsłynniejszy deser znad Loary czyli odwrócona szarlotka, wymyślony przez siostry Tatin w ich gospodzie w Sologne
| |
| |
| |
|
|
|
Filoksera, z łacińskiego phylloxera
vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek
mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal
całkowicie spustoszył europejskie winnice.
|
|
|
|
|