Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony
i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Alose à l’oiseille – aloza (ryba morska przypominająca nieco śledzia) pieczona na grillu, podawana w gęstym sosie z ugotowanego, posiekanego szczawiu
Fèves à la tourangelle – młody bób duszony z szynką
Lapin au sang – dziki królik w czerwonym winie Sancerre z krwią, podobne danie jest w Prowansji
Mouclade – małże duszone w czosnku, śmietanie i natce pietruszki
Noisette de porc au pruneaux – schab duszony w winie Vouvray z suszonymi śliwkami i gęstym sosem z galaretki z czerwonych porzeczek i śmietany.
Rillettes de Tours – pasta mięsna z zalanych tłuszczem kawałków wieprzowiny .
Saumon au beurre blanc - łosoś w białym maśle
Tarte Tatin – najsłynniejszy deser znad Loary czyli odwrócona szarlotka, wymyślony przez siostry Tatin w ich gospodzie w Sologne

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).