Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony
i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Niezwykle trudno opisać w kilku zdaniach turystyczne atrakcje doliny Loary. Historyczne miasta, pałace i zamki opisano w potężnych przewodnikach, z którymi trudno konkurować. Oddalmy się więc od wielkich miast. Zostawmy Nantes, Angers czy Tours. Przejdźmy się po winnicach. Zatrzymajmy się w niewielkich miasteczkach, spróbujmy wina.
Savennières – jeden z najstarszych romańskich kościołów Andegawenii. Wokół miasteczka winnice, gdzie warto spróbować doskonałych win wytrawnych, zwłaszcza w Domaine du Closel (wizyty pon-pt w godz. 9.30-12.00 i 14.00-17.30 tel.: (2) 41-72-81-00)
Aubigné – małe miasteczko nad rzeką Layon. Romański kościół i renesansowy zamek. W pobliżu wiele posiadłości, gdzie spróbować można słynnych słodkich win Coteaux-du-Layon. Wśród nich należące do Gerarda Depardieu Château Tigné.
Chinon – Malownicze miasteczko ze średniowiecznym zamkiem i bardzo ciekawym muzeum wina. Rejon najlepszych czerwonych win nad Loarą. Polecamy wizytę w Domaine Couly-Dutheil (pon-pt w godz. 8.00-12.00 i 14.00-17.00 tel. (2) 47-97-20-20)
Azay-le-Rideau – Ten zamek zobaczyć trzeba. Położony na południowy zachód od Tours jest uznawany za jeden z najpiękniejszych renesansowych zamków Francji.
Ainay-le Vieil – na południe od Sancerre. Grube mury średniowiecznej twierdzy kryją uroczą renesansową rezydencję. Miejsce pełne wyjątkowego uroku. Powracając do Sancerre warto wstąpić na doskonałe wino do Domaine Gitton Père et Fils (pon-pt w godz. 8.00-12.00 i 14.00-18.00 tel. (2) 48-54-38-84)

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).