Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Szampan jak żadne inne francuskie wino jest domeną wielkich firm. Rzadko która z nich ma wystarczający areał własnych winnice, aby sprostać liczonej w milionach butelek produkcji. stare roczniki Pol Roger          fot. sch Przeważnie zmuszone są skupować winogrona od niezależnych plantatorów, z których niektórzy wytwarzają również własnego szampana. Wielkie firmy tzw grandes marques, mają oczywiście potencjał finansowy pozwalający im gromadzić znaczne zapasy win rezerwowych i utrzymywać latami niezmienny styl swoich win. siedziba Moet et Chandon   fot. sch Zwykle mają również wśród swoich posiadłości prawdziwe perełki, w których wytwarzają wyjątkowe, najbardziej prestiżowe cuvees. Niemal wszystkie wielkie domy szampańskie są obecnie reprezentowane w Polsce. Na naszych półkach znajdziemy zarówno popularne firmy jak Moet-Chandon, Piper Heidsieck czy Mumm, jak i bardzo prestiżowe grandes marques, jak Krug, Bollinger czy Pol Roger. Christian Pol Roger i stare szampany   fot. sch Nadal brakuje jednak najbardziej interesujących niewielkich firm produkujących coraz lepsze a w wielu wypadkach znacznie lepsze i bardziej prestiżowe szampany niż grandes marques. Można tu wymienić takich producentów jak Selosse czy Vilmart, ten ostatni dla mnie zdecydowanie najlepszy wśród szampanów, które miałem okazję degustować. To jednak już uznane wielkości. O krok za nimi idą jednak następni producenci, o których niedługo będzie już głośno, którzy już potrafią zrobić wspaniałe wina, w dodatku znacznie tańsze od wielu bardziej znanych. Do takich należy choćby nasz rodak, Denis Jackowiak, który produkuje wina w sześciohektarowej posiadłości premier cru w Pargny-les-Reims.
Denis Jackowiak       fot. sch

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).