|
|
| | |
Najlepsze winnice Szampanii podzielone sa na tzw crus. Do najbardziej prestiżowych należy 17 winnic grands crus, zajmujących 14% powierzchni upraw. Kolejnych 17,6% powierzchni zajmuje 40 winnic premiers crus. W winnicach klasy grand i premier cru wolno uprawiać wyłącznie odmiany Pinot Noir i Chardonnay.
Charakter szampana zależy od ilości cukru zawartego w roztworze dodawanym po usunięciu osadu drożdży. Na etykiecie pojawią się wówczas następujące oznaczenia:
extra brut - szampan bardzo wytrawny
brut - klasyczny wytrawny szampan
extra-sec - szampan delikatnie wytrawny lub półwytrawny
demi-sec - szampan półsłodki
doux - szampan słodki
W praktyce najczęściej spotykamy szampany typu brut i demi-sec.
Oznaczenie Blanc de blancs oznacza białego szampana otrzymanego z białych winogron chardonnay, zaś Blanc de Noirs to biały szampan wyprodukowany z ciemnych winogron, zazwyczaj pinot noir.
| |
| |
| |
|
|
|
Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino
im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się,
dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską
ciekawostką.
|
|
|
|
|