|
|
| | |
Szampania to kreda, grube jej pokłady sięgają niekiedy ponad stu metrów. Wina wytwarzane z winogron rosnących na łagodnych wzgórzach wzdłuż doliny Marny zawdzięczają jej swoją delikatność, finezję, bogactwo składników mineralnych i niezwykłą ulotność połączoną z zaskakującą niekiedy siłą. Ale nie tylko. Grube warstwy kredy zatrzymują wilgoć, w ciągu dnia gromadzą także ciepło, które oddawać mogą nocą, co w chłodnym klimacie Szampanii ma znaczenie pierwszorzędne. Rzeczywiście jak na Francję warunki w Szampanii są dla winorośli dość trudne. Średnie temperatury roczne nie przekraczają 10° C. Silne wiatry znad Atlantyku niosą częste ochłodzenia i opady. Winogrona, nawet te w pełni dojrzałe, zawierają stosunkowo dużo kwasu, a mniej cukru. Niewiele zresztą odmian potrafi w dojrzewać w tak trudnym klimacie i dać przy tym wina tak wysokiej jakości. W Szampanii są to trzy odmiany: czerwone pinot noir i pinot meunier oraz biała, chardonnay. | |
| |
| |
|
|
|
Żadne wino nie powinno być spożywane
natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech
miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po
szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej,
pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki
|
|
|
|
|