Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Szampania to kreda, grube jej pokłady sięgają niekiedy ponad stu metrów. Wina wytwarzane z winogron rosnących na łagodnych wzgórzach wzdłuż doliny Marny zawdzięczają jej swoją delikatność, finezję, bogactwo składników mineralnych i niezwykłą ulotność połączoną z zaskakującą niekiedy siłą. Ale nie tylko. Grube warstwy kredy zatrzymują wilgoć, w ciągu dnia gromadzą także ciepło, które oddawać mogą nocą, co w chłodnym klimacie Szampanii ma znaczenie pierwszorzędne. Winnice Szampanii rosną na grubych pokladach kredy   fot.sch Rzeczywiście jak na Francję warunki w Szampanii są dla winorośli dość trudne. Średnie temperatury roczne nie przekraczają 10° C. Silne wiatry znad Atlantyku niosą częste ochłodzenia i opady. Winogrona, nawet te w pełni dojrzałe, zawierają stosunkowo dużo kwasu, a mniej cukru. Niewiele zresztą odmian potrafi w dojrzewać w tak trudnym klimacie i dać przy tym wina tak wysokiej jakości. Szampania w marcu W Szampanii są to trzy odmiany: czerwone pinot noir i pinot meunier oraz biała, chardonnay.

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).