Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Szampania od czasów antycznych słynęła ze znakomitych win. Już Pliniusz pisał, że wśród win galijskich zwłaszcza te z okolic Durocortum (obecne Reims) godne są cesarskiego stołu. Władcy średniowiecznej Francji, od Karola Wielkiego poczynając, mieli tu swoje ulubione winnice. Ich prawdziwy rozkwit rozpoczął się w X wieku, kiedy to katedra w Reims stałą się kościołem koronacyjnym francuskich władców. Katedra w Reims          fot.sch Jak w całej ówczesnej Europie tak i w Szampanii ośrodkami winiarstwa stawały się hojnie obdarowywane klasztory, które z produkcji handlu winem uczyniły prężną gałąź gospodarki.
Miały jednak tutejsze wina pewną wadę, która niekiedy niszczyła wysiłki winiarzy ujawniając się w niespodziewanych okolicznościach. Anonimowy kronikarz opisując wesele króla Ludwika XII w 1498 r. podaje, iż „wino, które podano burzyło się w szklankach i wytwarzało pianę”. W innych relacjach wspomina się niepochlebnie o „diabelskim winie” dodając, że „bąbelki bardziej przystoją piwu”. Naturalne własności musujące win z Szampanii spowodowane były chłodnym klimatem. Winogrona dojrzewały późno i wymagający ciepła proces fermentacji, przerywany bywał zimowymi mrozami. Z wiosną drożdże odżywały i ponownie zaczynała się fermentacja. Szampan dojrzewa     fot. sch Tymczasem wino znajdowało się już w zamkniętych beczkach lub butelkach i powstający dwutlenek węgla, nie znajdując ujścia tworzył bąbelki.
Przez wiele lat winiarze z Szampanii próbowali pozbyć się tej niekorzystnej, jak uważali właściwości. Wieloletnie próby i doświadczenia nie przyniosły jednak rezultatu, choć bez wątpienia ogromnie poszerzyły wiedzę z zakresu technologii winiarskiej. Między innymi właśnie wtedy do zamykania butelek stosować zaczęto naturalny korek, co znacznie poprawiło jakość przechowywanych win.
Nie wiadomo kto pierwszy wpadł na pomysł aby zaprzestać walki z niepokornymi bąbelkami i z dotychczasowej słabości uczynić zaletę. Na ogół wspomina się przy tej okazji zakonnika Dom Pierre’a Perignon, który jako zarządca piwnic opactwa Hautvillers całe życie poświęcił tajnikom sztuki winiarskiej, udoskonalając wiele elementów technologii wytwarzania wina musującego. Pomnik ojca Dom Perignon Jemu przypisuje się między innymi, opanowanie umiejętności tłoczenia białego wina z czerwonych winogron. Jak było naprawdę trudno obecnie rozstrzygnąć. Faktem jest, że to właśnie za życia Dom Perignon’a, u schyłku XVII wieku w Szampanii wyprodukowano pierwsze wino musujące według nowatorskiej, obecnie nazywanej klasyczną, metody - szampan. Opactwo w Hautvillers      fot.sch
Pierwsze szampany nie były witane ze szczególnym entuzjazmem, szczególnie przez konserwatywnych miłośników »
<<< [1] 2 >>>

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).