Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Mieszkańcy Szampanii zawsze lubili dobrze zjeść, nie wykazywali jednak zazwyczaj wielkiej wyobraźni kulinarnej. W większości dań doszukać się można zapożyczeń z sąsiednich regionów, zwłaszcza Alzacji. Wsród mięs na pierwszy plan wysuwa się wieprzowina. Tak ceniona w kuchni francuskiej wołowina, w Szampanii na ogół towarzyszy jako dodatek do innych mięs.
Pieds de porc a la Sainte-Menehould - nóżki wieprzowe, gotowane w winie i przyprawach, następnie panierowane tartą bułką i delikatnie zapiekane na ruszcie lub grillu.
Salade de pissenlits aux lardons - sałatka przyrządzana z młodych lisci mlecza i gorących skwarków przygotowywanych ze smażonego boczku. Całość przyprawia się octem winnym.
Andouillette de Troyes - Podawane na gorąco pieczone kiełbaski wyrabiane z podrobów i flaczków wieprzowych i cielęcych. Można je podawać z białym wytrawnym winem lub z piwem.
Truite ardennaise - smażony pstrąg, podawany w delikatnym sosie przygotowywanym z ardeńskiej szynki i śmietany.
Zupa Saint-Germain - wiosenna zupa na bazie świeżego zielonego groszku, małych cebulek i „serca” (głąb) młodej sałaty. Po zmiksowaniu podawana z kawałkami smażonego boczku.
L’épaule d’agneau farcie a la champenoise - Pieczona łopatka jagnieca nadziewana farszem przyrządzanym z siekanej wieprzowiny, pomidorów, jagód jałowca i szampana.

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).