Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Ponad 80% szampanów to szampany nierocznikowe, produkowane z mieszanki win z wielu roczników. Tylko w najlepszych latach winiarze decydują się na wyprodukowanie szampana rocznikowego. Nie jest to regulowane żadnymi przepisami i zależy od decyzji producenta. Krytycy uważają, że w ostatnich latach w pogoni za zyskiem, zbyt pochopnie uznawano niektóre roczniki za bardzo dobre. Szampany rocznikowe są bardziej złożone, finezyjne, wymagają dłuższego, niekiedy kilkunastoletniego okresu dojrzewania. Są także bardzo drogie. Najlepsze lata, w ostatnim trzydziestoleciu to bez wątpienia: 1982, 1985, 1989, 1990, 1996 i 2003.

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).