Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Historia

Turystyka


Wybitnym winiarzem jest według mojej opinii Christian Imbert właściciel Domaine Torraccia. Szczególne uznanie należy mu się za wino Oriu, które w kilku degustowanych rocznikach uważam za wybitne. Zadziorne, z charakterem i jednocześnie zaskakująco finezyjne. Drugim cenionym producentem jest Antoine Arena, zwłaszcza ze względu ma czerwone Morta Maio i słodki muscat. Jednak wina Areny wymagają więcej czasu. Oriu z 2004 jest kompletnym winem podczas gdy Morta Maio z tego rocznika jeszcze powinno poczekać. Te wina można kupic w cenie około 15 do 20 euro, zależnie od rocznika. Podstawowe wina innych czołowych producentów takich jak Abbatucci, Alziprattu, Renucci i inni wahają się od 7 do 10 euro. Z kolei około 5 euro kosztuje podstawowe i bardzo dobre zarazem wino z Domaine Vico. Oczywiście lokalne supermarkety pełne są tańszych, niekiedy całkiem przyzwoitych win. Trzeba więc przyznać, że korsykańska kwerenda po winnicach nie uszczupli znacząco naszych portfeli.



Poniżej lista wiodacych producentów w każdej z korsykańskich apelacji 



AOC Ajaccio.



Clos d’Alzetto, Albertini Frères et Fils, 20151 Sari d’Orcino. Tel. 0033 4 95 52 24 67 Wina: Rouge Prestige



Clos Capitoro – Jacques Bianchetti. 20166 Porticcio. Tel. 0033 4 95 25 19 61. Wina: Blanc Louis Bianchetti, Rouge

Jacques Bianchetti z Clos Capitoro



Domaine Comte Abbatucci – Jean-Charles Abbatucci. 20140 Casalbriva. Tel : 0033 4 95 74 04 55 . Wina: Blanc Diplomate, Rouge Faustine.

Jean-Charles Abbatucci



Domaine Cite Peraldi – Comte Guy de Poix. Château de Stiletto, 20167 Mezzavia. Tel : 0033 4 95 22 37 30. Wina: Blanc i Rouge Domaine



Domaine de Pratavone – Izabelle Courreges i Rodolphe Hamerlo. 20123 Pila Canale. Tel : 0033 4 95 24 34 11. Wina: Blanc Guillaume


 AOC Corse-Calvi


Domaine d’Alziprattu - Pierre Acquaviva. 20214 Calenzana. Tel: 0033 4 95 60 34 00. Wina: Czerwone i białe Fiumeseccu.

Pierre Aquaviva z Domaine Alziprattu
 


Domaine Renucci – Bernard Renucci. 20225 Felicetto. Tel: 0033 4 95 61 71 08. Wina Blanc Vignola. Vin Doux Vendange Tardive.


Clos Culombu – Etienne Suzzoni. 20260 Lumio,. Tel.: 0033 4 95 60 70 68. Wina: Blanc Domaine, Rouge Ribbe Rosse.

Etienne Suzoni z Clos Culombu
 


Enclose des Anges – Richard Spurr. Cave de la Signoria, Route de Bonifato, 20260 Calvi. Tel kom: 0033 6 19 85 16 39AOC »
<<< [1] 2 3 >>>

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).