|
|
| | |
Korsyka cieszy się ciepłym klimatem śródziemnomorskim. Wysokie temperatury panujące latem, moderowane są wpływem morskiego powietrza i chłodnych górskich wiatrów. Zimy są łagodne, choć w wysokich górach często pada śnieg,. Jest tu 2900 godzin słonecznych w roku, za to opady, zwłaszcza wczesną wiosną obfitsze niż we Francji kontynentalnej. Silne wiatry – gorący sirocco i chłodny ale równie suchy tramontane sprawiają że winnice w niewielkim stopniu narażone są na choroby i stosunkowo łatwo prowadzić tu uprawy typu „bio”. Korsyka jest wyspą górzystą. Ponad 55% powierzchni znajduje się na wysokości powyżej 400 m nad poziomem morza, zaś 20% powierzchni znajduje się powyżej 1000 metrów. Ponad 20 górskich szczytów osiąga wysokość powyżej 2000 metrów.
Na Korsyce występują zasadniczo cztery główne rodzaje gleb. Część zachodnia, zwłaszcza w wyższych partiach to głównie podłoże granitowe. Gleby bogate a potas, aluminium, często wapień dają wina szlachetne, o dużej złożoności i sporym potencjale dojrzewania. Wschodnia część gór to głównie podłoże łupkowe z dużą zawartością kredy i skał osadowych, które sprzyjają powstawaniu win delikatnych i słodkich. Część północno zachodnia wyróżnia się glebami wapiennymi trzecio i czwartorzędowymi, dającymi wina potężne o sporej zawartości alkoholu. Winnice znajdujące się wzdłuż wschodniego wybrzeża, leżą na terenach bardziej płaskich, bogatych w osady aluwialne, o glebach gliniastych lub krzemienno gliniastych dających winom łagodność i harmonię.
| |
| |
| |
|
|
|
Znany francuski aktor Gerard Depardieu
jest również zapalonym winiarzem. Wraz ze swoją partnerką,
aktorką Carole Bouquet, wytwarza wino w kilkunastu niewielkich
winnicach w różnych zakątkach świata.
|
|
|
|
|