Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Historia

Turystyka


Korsyka cieszy się ciepłym klimatem śródziemnomorskim. Wysokie temperatury panujące latem, moderowane są wpływem morskiego powietrza i chłodnych górskich wiatrów. Klify Bonifacio Zimy są łagodne, choć w wysokich górach często pada śnieg,. Jest tu 2900 godzin słonecznych w roku, za to opady, zwłaszcza wczesną wiosną obfitsze niż we Francji kontynentalnej. Silne wiatry – gorący sirocco i chłodny ale równie suchy tramontane sprawiają że winnice w niewielkim stopniu narażone są na choroby i stosunkowo łatwo prowadzić tu uprawy typu „bio”. Poszarpane skalne iglice wokół Baveli Korsyka jest wyspą górzystą. Ponad 55% powierzchni znajduje się na wysokości powyżej 400 m nad poziomem morza, zaś 20% powierzchni znajduje się powyżej 1000 metrów. Ponad  20 górskich szczytów osiąga wysokość powyżej 2000 metrów.



Na Korsyce występują zasadniczo cztery główne rodzaje gleb. Część zachodnia, zwłaszcza w wyższych partiach to głównie podłoże granitowe. Gleby bogate a potas, aluminium, często wapień dają wina szlachetne, o dużej złożoności i sporym potencjale dojrzewania. Parcela Oriu w Domaine Torraccia Wschodnia część gór to głównie podłoże łupkowe z dużą zawartością kredy i skał osadowych, które sprzyjają powstawaniu win delikatnych i słodkich. Część północno zachodnia wyróżnia się glebami wapiennymi trzecio i czwartorzędowymi, dającymi wina potężne o sporej zawartości alkoholu. Dęby korkowe Winnice znajdujące się wzdłuż wschodniego wybrzeża, leżą na terenach bardziej płaskich, bogatych w osady aluwialne, o glebach gliniastych lub krzemienno gliniastych dających winom łagodność i harmonię.



Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się, dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską ciekawostką.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).