Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Historia

Turystyka


Historia korsykańskiego winiarstwa sięga VI stulecia przed Chrystusem wraz z przybyciem na wyspę kolonistów greckich. Sztukę produkcji wina kultywowali i rozwijali Rzymianie, a po upadku imperium doskonalili chrześcijańscy mnisi. We wczesnym średniowieczu wyspa dostała się pod panowanie Saracenów, pod rządami których winiarstwo przeżywało, z powodów oczywistych, regres. Impuls do ożywienia gospodarki i rozwijania uprawy winorośli i produkcji wina dało przejecie kontroli na wyspa przez związek miast Pizy i Genui. Bazylika romańska La Canonica w Mariana Dominacja Genueńczyków trwała aż do roku 1729. Po krótkim epizodzie niepodległości w latach 1729 do 1758, kontrole nad Korsyka przejęła Francja wykupując wyspę od Genui za okrągłą sumę 200 tysięcy liwrów. Wtedy też zaczął się gwałtowny rozwój winiarstwa, a produkcja wina osiągnęła w 1896 roku poziom 310 tysięcy hektolitrów. Pod koniec XIX wieku wskutek inwazji kolejno mączniaka i następnie filoksery. Produkcja spadła, zaś powierzchnia winnic skurczyła się niemal o połowę. Dalszy spadek nastąpił po pierwszej wojnie światowej, kiedy to produkcja spadła do poziomu niespełna 40 tysięcy hektolitrów.  Odnowa gospodarki w latach sześćdziesiątych przyczyniła się do powstania dużych gospodarstw spółdzielczych, uprawiających głównie odmiany międzynarodowe. Stary port w Bastii W roku 1968 szczepy korsykańskie stanowiły niespełna 13% powierzchni upraw. Jednak od połowy lat siedemdziesiątych, nastąpiła prawdziwa rewolucja tak pod względem jakości jak i powrotu do tradycji. Obecnie tradycyjne odmiany korsykańskie stanowią ponownie ponad 70% upraw, zaś wina są coraz lepsze i wyróżniają się coraz większą indywidualnością. Obecnie powierzchnia korsykańskich winnic to 7000 hektarów a łączna produkcja to 379 tysięcy hektolitrów z czego 117 tysięcy hektolitrów to wina AOC, 224 tysiące hektolitrów to Vins de Pays  i 38 tysięcy czyli około 10% produkcji to wina stołowe.



Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się, dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską ciekawostką.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).