Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Historia

Turystyka


Na Korsyce uprawia się zarówno endemiczne, lokalne szczepy jak i odmiany międzynarodowe. Te pierwsze stanowią podstawę win klasyfikowanych jako AOC, te drugie służą głównie do produkcji win regionalnych - przede wszystkim Vins de Pays de l’Île de Beauté oraz win stołowych.



Wielka trójka korsykańskich szczepów to: vermentinu, sciaccarellu i niellucciu, pokrywające razem ponad dwie trzecie powierzchni upraw.



Vermentinu, czyli vermentino, zwana także malvoisie de Corse, a w Prowansji znana powszechnie jako rolle, to biała odmiana dająca wina wysokiej jakości, potężne, aromatyczne, charakteryzujące się zapachami ziół, kwiatów i owoców, z wyraźnymi nutami mineralnymi. W ustach pełne, głębokie, tłuste dające elegancki i długi finisz.

vermentinu



Niellucciu, czerwony szczep bardzo blisko spokrewniony (Jancis Robinson), niektórzy (Pierre Galet) twierdzą, że tożsamy z toskańskim sangiovese, dający jednak na Korsyce zgoła inne wina. Nieco dzikie, zadziorne, z aromatami czerwonych i czarnych owoców, lukrecji, fiołków, pestek wiśni, pełne i złożone podczas dojrzewania wzbogacające się o nuty przypraw, żywicy balsamicznej, nierzadko niuanse zwierzęce – piżmo i sierść. Odmiana najlepiej zaadoptowana do wapiennych gleb doliny Patrimonio.

Niellucciu
 



Sciaccarellu – nazwa tej odmiany pochodzi od korsykańskiego słowa sciaccarella czyli chrupiący. Sciaccarellu daje wina złożone o dość jasnym zabarwieniu, doskonale udające się zwłaszcza na podłożu granitowym w południowej części wyspy. W nosie głównie porzeczki, truskawki i maliny z nutami pieprzu i makii. W ustach wina  o średniej budowie, finezyjne i eleganckie.



Poza wielka trójką na Korsyce uprawia się ponad dwadzieścia endemicznych odmian, z których najważniejsze to: aleaticu, biancu gentile, barbarossa, carcajolu biancu, carcajolu nero, codiverta, riminese, murescu, murescola, biancone, vintai, cualtacciu, prumeste, muscateddu, genovese.



Z odmian międzynarodowych największe znaczenie mają: chardonnay, syrah, merlot i grenache, zwany na Korsyce alicante.



Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).