|












|
| | | 
 Geografia, klimat, gleby | 
Najbardziej na północ wysuniętym regionem uprawy winorośli jest Salta. Całkowita powierzchnia upraw wynosi tu 1543 hektary, położone w większości na wysokości od 1500 do 1700 metrów. Klimat charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem temperatur, długimi latami i przeciętną roczną temperaturą 15°C. Jest tu bardzo sucho, krajobraz niemal pustynny i uprawy winorośli całkowicie uzależnione są od nawadniania. Jak dotąd najbardziej znanymi winami z Salty były białe wytłaczane z odmiany torrontes. Coraz więcej producentów, głównie z uwagi na możliwości eksportowe, podejmuje próby z odmianami czerwonymi, przede wszystkim cabernet, malbec, merlot i tannat. Głównym winiarskim ośrodkiem regionu Salta jest miasto Cafayate, gdzie znajdują się siedziby najpoważniejszych bodeg, między innymi Etchart, Michel Torino i Lavaque. | |
| |
| |
|
|
|
Istnieje ponad 10 tysięcy odmian
winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że
próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je
wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat
|
|
|
|
|