Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Salta | La Rioja | San Juan | Mendoza | Rio Negro

Geografia, klimat, gleby

Najbardziej znany i największy winiarski region Argentyny. Stąd pochodzi około 80% wszystkich argentyńskich win. Zajmujące ponad 141 tysięcy hektarów winnice, tworzą bardzo różnorodną mozaikę, stąd podział regionu na pięć obszarów o odrębnej charakterystyce położenia, gleb i mikroklimatu. Mendoza północna to 14 tysięcy hektarów upraw położonych na łagodnych zboczach, na wysokościach pomiędzy 550 a 700 metrów. Najczęściej uprawia się tu białe odmiany: pedro ximenez, torrontes, chenin blanc i ugni blanc. Otrzymuje się z nich lekkie, orzeźwiające wina, często produkowane jako jednoszczepowe. W części południowej w okręgu Maipu produkuje się również wina czerwone, przede wszystkim z gron syrah, malbec i cabernet sauvignon. Do najbardziej znanych producentów należy znajdująca się w rękach rodziny Zucardi bodega La Agricola i słynąca z win opartych na gronach torrontes i chardonnay winnica Navarro Correas.
Do najlepszych win argentyńskich zaliczane są te pochodzące z centrum regionu określanego jako Mendoza Środkowa lub Dorzecze rzeki Mendoza. Z ponad 24 tysięcy hektarów upraw najlepsze znajdują się w okręgu Lujan de Cuyo. Znajdziemy tu przede wszystkim odmiany francuskie, czerwone cabernet, syrah i malbec oraz białe, chardonnay, sauvignon i sémillon. Do najbardziej prestiżowych producentów, których wina zdobyły już sobie uznanie na świecie należą: Finca Flichman, Vina Patagonia, Alta Vista, Bodega Santa Ana, Pascual Toso, Finca La Amalia, Nieto Senetiner i Miguel Gascon.
Obok Mendozy Środkowej największe inwestycje prowadzone są obecnie w Dolinie Uco, gdzie warunki glebowe i klimatyczne sprzyjają powstawaniu win wysokiej jakości, charakteryzujących się dużym potencjałem dojrzewania. Wśród najlepszych producentów uznaniem cieszy się Bodegas Salentein, ze swoim potężnym Salentein Malbec, Tapiz, słynący z doskonałego syrah i Finca La Celia, produkująca wyjątkowe białe wina z odmiany sauvignon.
Wspomniałem wcześniej o odmianie chenin blanc. Ten pochodzący z doliny Loary szczep białych winogron najlepsze warunki rozwoju znalazł w południowej części Mendozy, w departamencie San Rafael. W istocie, uprawia się go tu najwięcej. Ale to nie te delikatne, orzeźwiające, lekkie wina są tu najważniejsze. Najlepsi producenci wytwarzają bardzo dobre wina z czerwonych odmian takich jak malbec, barbera i sangiovese. Niektórzy jak jedna z najstarszych bodeg w Argentynie, należąca do rodziny Lavaque produkują doskonałe pinot noir. Inni np. Bodegas Suter próbują z powodzeniem łączyć w bordoskim stylu »
<<< [1] 2 >>>

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).