Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
USA

Kalifornia | Oregon | Washington | Nowy Jork

USA to jeden z najstarszych producentów wina wśród krajów Nowego Świata. Pierwsze winnice powstały na przełomie XVI i XVII stulecia w Teksasie. Na winoorośl w stanie dzikim natkneli sie juz wikingowie podczas odkrywczych wypraw w X i XI stuleciu. Jednak owoce tej dzikiej winorośli z gatunku vitis labrusca nie nadwały się do produkcji wina. Pierwsze sadzonki sprowadzano więc z Europy. Często padały one ofiarą filoksery lub innych pasożytów i chorób. Dopiero po opanowaniu umiejętnosci przeciwdziałania chorobom i szkodnikom winiarstwo rozszerzyło się na cały kontynent i dziś wino wytwarza się w 48 z 50 amerykańskich stanów. USA z powierzchnią upraw ponad 315 tysięcy hektarów, produkcją rzędu 25 milionów hektolitrów oraz eksportem przekraczającym 2 miliony hektolitrów są jednym z największych producentów i eksporterów (4 miejsce) na świecie. Spożycie wina na głowę jest niewielkie, ledwie 8 litrów rocznie, ale stale i systematycznie rośnie, szczególnie wskutek fascynacji francuskim paradoksem, wskazującym na pozytywne, zdrowotne skutki umiarkowanej konsumpcji wina. Z badań robionych przez instytut Gallupa wynika, że spośród pijących alkohol Amerykanów 39% wybiera wino. Jeszcze dwa, trzy lata temu było to piwo, które obecnie spadło na drugą pozycję.
Najważniejszym regionem produkcji wina w USA jest Kalifornia, wytwarzająca ponad 80% amerykańskich win. Drugi co do wielkości pod tym względem stan Nowy Jork, produkuje już dziesięciokrotnie mniej wina niż Kalifornia. Kolejne ważne regiony upraw to stany Washington i Oregon.
W USA uprawia się głównie podstawowe odmiany europejskie. Przede wszystkim chardonnay i sauvignon blanc wśród szczepów białych oraz cabernet, pinot noir, merlot wśród czerwonych.
Pierwsze przepisy reguljace jakość wina wprowadzono w latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia i sa one znacznie bardziej liberalne od europejskich. Stad znacznie ważniejsza niż w Europie jest znajomość producentów. Można bowiem kupić na przykład chardonnay z Napa w Kalifornii za pięć i za sto dolarów. Etykiety będa podobne.


Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).