Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Kalifornia | Oregon | Washington | Nowy Jork

Wina i producenci

Roczniki

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Historia

Jednym z pionierów odrodzenia kalifornijskiego winiarstwa okazał się ponad dziewięćdziesięcioletni dzisiaj, potomek włoskich imigrantów, Robert Mondavi. Człowiek instytucja, przedsiębiorca o niezwykłej charyzmie, który w tajemniczy sposób potrafi odcisnąć piętno swojej osobowości na charakterze produkowanych przez siebie win. Z jednej strony perfekcyjna dbałość o jakość, na każdym etapie wytwarzania, od momentu zbioru winogron, do chwili rozlewania gotowego wina do butelek. Z drugiej skłonność do eksperymentowania, nieszablonowość w doborze szczepów i ich proporcjach, wreszcie specyficzna filozofia odpowiedzialności za środowisko naturalne i społeczne.
W winnicach Roberta Mondavi, nie używano nawozów sztucznych, ani chemicznych środków ochrony roślin. Kiedy zauważono, że myszy niszczą korzenie winnych krzewów, zaczęto zakładać, w rejonach upraw, gniazda dla myszołowów. Do zwalczania owadów używa się naturalnego ekstraktu z liści tytoniu. Mondavi jako pierwszy producent w Stanach Zjednoczonych zrezygnował z zawierającej ołów folii, zabezpieczającej korek butelki, wprowadził także etykietki z papieru wytwarzanego całkowicie z makulatury.
W roku 2005, po blisko czterdziestu latach działalności winnice Roberta Mondaviego kupiła amerykańska korporacja Constellation Brands. W roku 2004 firma ta przejęła dużego australijskiego producenta win BRL Hardy. Tym samym Constellation Brands została największym przedsiębiorstwem winiarskim na świecie. Obecnie udział korporacji w rynku amerykańskim przekroczy 20%.
Co zostanie z dorobku Mondaviego po przejęciu przez Constellation Brands? Trudno powiedzieć. Z pewnością nowy właściciel będzie próbował eksploatować dorobek Mondaviego na polu marketingu. Czy to się uda? Na początku sądzę że tak. Potem jednak, gdy liczyć się zacznie indywidualność wina i jego charakter, pozycja marki osłabnie. To zresztą zaczęło się już wcześniej gdy firma Mondavich rozrastać się zaczęła do rozmiarów przemysłowych. Teraz skończy się także legenda. A szkoda.
Robert Mondavi znalazł wielu naśladowców. Przypomnijmy, początek renesansu kalifornijskiego winiarstwa, to lata sześćdziesiąte. Był to okres kiedy, na fali hipisowskich haseł powrotu do natury wielu, młodych ludzi uciekało z miast, osiedlając się na farmach i ranczach. Także wytwarzaniem wina zajęli się ludzie, którzy urzeczeni pięknem czarodziejskiej doliny porzucili swoje dotychczasowe zajęcia. Wśród najlepszych obecnie producentów w dolinie Napa znajdziemy prawnika, lekarza, architekta i doradcę inwestycyjnego. Znalazł się wśród nich także nasz rodak, były wykładowca literatury na uniwersytecie kalifornijskim, Warren Winiarski, właściciel Stag's Leap »
<<< [1] 2 >>>

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).