Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Kalifornia | Oregon | Washington | Nowy Jork

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Historia

Szczepy czerwone:
hybrydowa odmiana concorde zajmująca 75% powierzchni upraw, a także baco noir i chaunac. Klasyczna vitis vinifera reprezentowana jest głównie przez cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.
Odmiany białe:
Dominują odmiany hybrydowe takie jak seyval, cayuga i vidal. W mniejszości są odmiany klasyczne, wśród których spotkamy głównie chardonnay, riesling, gewurztraminer i sauvignon blanc

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).