Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Barossa Valley | Coonawarra | Hunter Valley

Historia

Jednym z najważniejszych regionów winiarskich Australii jest dolina Barossa, leżąca 60 kilometrów na północny zachód od Adelajdy. Pierwsze winnice założyli tu w 1840 roku luterańscy imigranci ze Śląska. Stąd pochodzą miedzy innymi ciężkie czerwone wina, często wzmacniane, które były głównym towarem eksportowym Australii do dawnego imperium W dolinie Barossa znajduje się wiele znanych firm winiarskich takich jak Orlando, Penfolds, Seppelt, Henschke czy Yalumba. W gorącym i suchym klimacie Barossy, na piaszczysto gliniastych glebach, powstają potężne czerwone wina z mocna strukturą, przede wszystkim z odmiany shiraz. Szczepy czerwone uprawia się na terenach płaskich na wysokości mniej więcej 250 do 300 m nad poziomem morza. W wyżej położonych partiach doliny, na wysokościach około 500 m, gdzie temperatury, szczególnie nocą, są znacznie niższe, bardzo dobrze udają się takie białe odmiany jak riesling czy gewürztraminer. Do najbardziej znanych producentów w regionie, obok wymienionych powyżej wielkich firm należą: Grant Burge, Elderton, Lehmann, Jenke, Saltram i Tollana.

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).