Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Barossa Valley | Coonawarra | Hunter Valley

Historia

Jednym z najważniejszych regionów winiarskich Australii jest dolina Barossa, leżąca 60 kilometrów na północny zachód od Adelajdy. Pierwsze winnice założyli tu w 1840 roku luterańscy imigranci ze Śląska. Stąd pochodzą miedzy innymi ciężkie czerwone wina, często wzmacniane, które były głównym towarem eksportowym Australii do dawnego imperium W dolinie Barossa znajduje się wiele znanych firm winiarskich takich jak Orlando, Penfolds, Seppelt, Henschke czy Yalumba. W gorącym i suchym klimacie Barossy, na piaszczysto gliniastych glebach, powstają potężne czerwone wina z mocna strukturą, przede wszystkim z odmiany shiraz. Szczepy czerwone uprawia się na terenach płaskich na wysokości mniej więcej 250 do 300 m nad poziomem morza. W wyżej położonych partiach doliny, na wysokościach około 500 m, gdzie temperatury, szczególnie nocą, są znacznie niższe, bardzo dobrze udają się takie białe odmiany jak riesling czy gewürztraminer. Do najbardziej znanych producentów w regionie, obok wymienionych powyżej wielkich firm należą: Grant Burge, Elderton, Lehmann, Jenke, Saltram i Tollana.

Istnieje ponad 10 tysięcy odmian winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).