Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Barossa Valley | Coonawarra | Hunter Valley

Historia

Bardzo znanym regionem winiarskim Australii Południowej jest, słynąca z czerwonej, mineralnej gleby zwanej terra rossa, Coonawarra. Pod kilkudziesięciocentymetrowa warstwą terra Rossa znajduja się dość grube złoża wapienia o dobrym drenażu wodnym. Region chłodniejszy nieco od Barossy, daje przede wszystkim wina czerwone, skoncentrowane, ze sporym ładunkiem tanin. I dużym potencjałem starzenia. Tu powstają najlepsze australijskie cabernety oraz kupaże w stylu bordoskim. Obok tego znacząca rolę odgrywa chardonnay. Do najważniejszych producentów w Coonawarra należą: Hollick, Leconfield, Mildara, Penlay, Redman i Wynns.

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).