Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Barossa Valley | Coonawarra | Hunter Valley

Historia

Bardzo znanym regionem winiarskim Australii Południowej jest, słynąca z czerwonej, mineralnej gleby zwanej terra rossa, Coonawarra. Pod kilkudziesięciocentymetrowa warstwą terra Rossa znajduja się dość grube złoża wapienia o dobrym drenażu wodnym. Region chłodniejszy nieco od Barossy, daje przede wszystkim wina czerwone, skoncentrowane, ze sporym ładunkiem tanin. I dużym potencjałem starzenia. Tu powstają najlepsze australijskie cabernety oraz kupaże w stylu bordoskim. Obok tego znacząca rolę odgrywa chardonnay. Do najważniejszych producentów w Coonawarra należą: Hollick, Leconfield, Mildara, Penlay, Redman i Wynns.

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).