|
|
| | |
Historia |
W Nowej Południowej Walii znajdziemy bardzo ważny winiarski region, Dolinę Hunter. Historia tutejszych winnic sięga roku 1832. Panuje tu ciepły i dość wilgotny klimat. Podłoże ilaste o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu zapewnia odpowiedni zestaw minerałów i dobry wodny drenaż. Doskonale udają się tu odmiany białe. Najlepsze australijskie sémillon i chardonnay pochodzą właśnie z Hunter. Znany jest również tutejszy shiraz, nie tak potężny jak w innych regionach, subtelniejszy ii bardziej elegancki. Najważniejsi producenci to: Arrowfield, Glenguin, Lindemann’s, Rosemount, Brokenwood, Rothbury, Tower, Tyrrell’s i Wyndham. | |
| |
| |
|
|
|
Siarczyny , związane z konserwowaniem
wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa
dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na
etykietach ze względu na alergików.
|
|
|
|
|