Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Northland i Matakana | Auckland | Gisborne | Waiheke Island | Waikato i Bay of Plenty | Hawke\' s Bay | Wairarapa | Nelson | Marlborough | Canterbury i Waipara | Central Otago

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Babich – znana w świecie winiarskim posiadłość, oprócz Auckland produkująca także wina w innych regionach, przede wszystkim w Marlborough. Najwyżej cenione są chardonnay i kupaż cabernet/merlot wytwarzane pod etykietą Irongate.
Collards – Jedna ze starszych posiadłości w Nowej Zelandii, założona w 1910 roku, do dziś pozostaje w rękach rodziny. Bracia Bruce i Geofrey Lollardowie w winnicy Rothesay wytwarzają jedno z najlepszych nowozelandzkich chardonnay
Corbans – Grupa Corbans po wchłonięciu w ostatnich latach winiarni Cooks i Robard and Butler jest drugim pod względem wielkości producentem wina w Nowej Zelandii. Posiada winnice we wszystkich niemal regionach. Za najlepsze uważa się wina etykietowane jako Cottage Block i Private Bin
Kumeu River – Doskonałe posiadłość z talentem prowadzona przez wszechstronnie wykształconego enologa Michaela Brajkovich’a. Podkreśla się doskonały stosunek ceny do jakości. Do najlepszych osiągnięć Brajkovich’a należy sauvignon blanc Noble Dry.
Nobilo – Duży producent wytwarzający wina w wielu regionach. Solidne lecz nie porywające.
Soljans – Pierwsze nowozelandzkie wina jakie trafiły do Polski dzieki energicznemu importerowi Johnowi Borrelowi. Prze wszystkim sauvignon, chardonnay i pinotage oraz niezłe wino musujące wytwarzane metodą klasyczną. Jakość solidna, choć riesling z Soljans najmniej chyba przypomina klasycznego rieslinga. Niemniej to wino bardzo porządne.

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).