Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Northland i Matakana | Auckland | Gisborne | Waiheke Island | Waikato i Bay of Plenty | Hawke\' s Bay | Wairarapa | Nelson | Marlborough | Canterbury i Waipara | Central Otago

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Babich – znana w świecie winiarskim posiadłość, oprócz Auckland produkująca także wina w innych regionach, przede wszystkim w Marlborough. Najwyżej cenione są chardonnay i kupaż cabernet/merlot wytwarzane pod etykietą Irongate.
Collards – Jedna ze starszych posiadłości w Nowej Zelandii, założona w 1910 roku, do dziś pozostaje w rękach rodziny. Bracia Bruce i Geofrey Lollardowie w winnicy Rothesay wytwarzają jedno z najlepszych nowozelandzkich chardonnay
Corbans – Grupa Corbans po wchłonięciu w ostatnich latach winiarni Cooks i Robard and Butler jest drugim pod względem wielkości producentem wina w Nowej Zelandii. Posiada winnice we wszystkich niemal regionach. Za najlepsze uważa się wina etykietowane jako Cottage Block i Private Bin
Kumeu River – Doskonałe posiadłość z talentem prowadzona przez wszechstronnie wykształconego enologa Michaela Brajkovich’a. Podkreśla się doskonały stosunek ceny do jakości. Do najlepszych osiągnięć Brajkovich’a należy sauvignon blanc Noble Dry.
Nobilo – Duży producent wytwarzający wina w wielu regionach. Solidne lecz nie porywające.
Soljans – Pierwsze nowozelandzkie wina jakie trafiły do Polski dzieki energicznemu importerowi Johnowi Borrelowi. Prze wszystkim sauvignon, chardonnay i pinotage oraz niezłe wino musujące wytwarzane metodą klasyczną. Jakość solidna, choć riesling z Soljans najmniej chyba przypomina klasycznego rieslinga. Niemniej to wino bardzo porządne.

Znany francuski aktor Gerard Depardieu jest również zapalonym winiarzem. Wraz ze swoją partnerką, aktorką Carole Bouquet, wytwarza wino w kilkunastu niewielkich winnicach w różnych zakątkach świata.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).