|
|
| | |
Babich – znana w świecie winiarskim posiadłość, oprócz Auckland produkująca także wina w innych regionach, przede wszystkim w Marlborough. Najwyżej cenione są chardonnay i kupaż cabernet/merlot wytwarzane pod etykietą Irongate.
Collards – Jedna ze starszych posiadłości w Nowej Zelandii, założona w 1910 roku, do dziś pozostaje w rękach rodziny. Bracia Bruce i Geofrey Lollardowie w winnicy Rothesay wytwarzają jedno z najlepszych nowozelandzkich chardonnay
Corbans – Grupa Corbans po wchłonięciu w ostatnich latach winiarni Cooks i Robard and Butler jest drugim pod względem wielkości producentem wina w Nowej Zelandii. Posiada winnice we wszystkich niemal regionach. Za najlepsze uważa się wina etykietowane jako Cottage Block i Private Bin
Kumeu River – Doskonałe posiadłość z talentem prowadzona przez wszechstronnie wykształconego enologa Michaela Brajkovich’a. Podkreśla się doskonały stosunek ceny do jakości. Do najlepszych osiągnięć Brajkovich’a należy sauvignon blanc Noble Dry.
Nobilo – Duży producent wytwarzający wina w wielu regionach. Solidne lecz nie porywające.
Soljans – Pierwsze nowozelandzkie wina jakie trafiły do Polski dzieki energicznemu importerowi Johnowi Borrelowi. Prze wszystkim sauvignon, chardonnay i pinotage oraz niezłe wino musujące wytwarzane metodą klasyczną. Jakość solidna, choć riesling z Soljans najmniej chyba przypomina klasycznego rieslinga. Niemniej to wino bardzo porządne.
| |
| |
| |
|
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|