Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Northland i Matakana | Auckland | Gisborne | Waiheke Island | Waikato i Bay of Plenty | Hawke\' s Bay | Wairarapa | Nelson | Marlborough | Canterbury i Waipara | Central Otago

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Aotea - ani winnica ani winiarnia. Marka Aotea należy do Margarte Harley, angielskiej Master of Wine, która produkuje białe sauvignon, nie tak może finezyjne jak w innych regionach, ale z pewnością dziś najlepsze w Gisborne.
Mathawero Wines – Denis Irvin to jeden z tych winiarzy, którzy pragną zmienić reputację Gisborne i robić wina najwyższej klasy. Najlepiej wychodzi mu gewürztraminer przez wielu uznawany za najlepszy w kraju.
Milton Vineyards - Posiadłość prowadzona według zasad biodynamiki. Do najlepszych win należą delikatnie botrytryzowany riesling, fermentowane w beczkach chardonnay i bardzo wysoko oceniany chenin blanc.
Remington – posiadłość założona w 1989 r. przez adwokata Rossa Remingtona wytwarza bardzo cenione chardonnay.

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).