Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Northland i Matakana | Auckland | Gisborne | Waiheke Island | Waikato i Bay of Plenty | Hawke\' s Bay | Wairarapa | Nelson | Marlborough | Canterbury i Waipara | Central Otago

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Duży region winiarski zwany także Poverty Bay, przez złośliwych bywa także zwany carafe country, a to z powodu ogromnej ilości produkowanych tu tanich win, głównie ze szczepów müller-thurgau i muscat, sprzedawanych w cysternach i kartonach. To się powoli kończy, gdyż obecnie wina tego typu z Australii, a nawet z Europy są dwukrotnie tańsze. Powoduje to, że coraz więcej winiarzy zastępuje müller-thurgau i muscat odmianami bardziej szlachetnymi rokującymi lepsze nadzieje na otrzymanie dobrych win. Znaczna część winogron z regionu Gisborne kupowana jest przez producentów z innych części kraju. Winiarze z Gisborne dopiero zaczynają swoją drogę do dobrych win. Najlepsze rezultaty osiągają z gewürztraminerem, chardonnay i sauvignon. Czerwone wina są na razie wyraźnie słabsze.

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).