Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Northland i Matakana | Auckland | Gisborne | Waiheke Island | Waikato i Bay of Plenty | Hawke\' s Bay | Wairarapa | Nelson | Marlborough | Canterbury i Waipara | Central Otago

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Goldwater Estate – Kim i Jeanette Goldwater wytwarzają, obok Stonyridge, najbardziej znane i cenione czerwone wina w Nowej Zelandii. Kupaż cabernet/merlot bardzo klasyczny, bordoski z ogromną finezją i elegancją, a także dużym potencjałem starzenia, z powodzeniem rywalizuje z najlepszymi winami z Australii, Kalifornii i Bordeaux.
Peninsula Estate – Cenione czerwone wina w stylu bordoskim. Winnica położona na trzech wzgorzach wystawionych na silne oceaniczne wiatry.
Stonyridge – Winiarz Stephen White studiował w Toskanii, w Kalifornii i w Bordeaux, gdzie zafascynował go styl tamtejszych win czerwonych. Jego czołowe wino Larose uznawane jest powszechnie za jedno z najlepszych czerwonych win w Nowej Zelandii.

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).