Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Northland i Matakana | Auckland | Gisborne | Waiheke Island | Waikato i Bay of Plenty | Hawke\' s Bay | Wairarapa | Nelson | Marlborough | Canterbury i Waipara | Central Otago

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Clearview Estate – Stosunkowo nowa posiadłość przez wielu uważana za jedną z najbardziej obiecujących w Nowej Zelandii, przede wszystkim z uwagi na wspaniałe chardonnay i sauvignon.
Winnice Claireview

C.J.Pask – Świetna posiadłość powodzenie wyjątkowemu terroir z przypominającymi Médoc żwirami i talentowi Kate Radburnd, uznawanej za jednego z najlepszych winiarzy Nowej Zelandii. Doskonałe, bordoskie kupaże cabernet/merlot i bogate finezyjne chardonnay.
Ngatarawa – Doskonałe wina czerwone oraz wyjątkowy botrytyzowany riesling
Sacred Hill – przede wszystkim gewürztraminer
Stonecroft – Przede wszystkim wina czerwone, głownie cabernet i Sarah.
Te Mata – Najstarsza posiadłość winiarska Nowej Zelandii, zakupiona w 1978 przez Anglika Johna Bucka, wytwarza dwa największe nowozelandzkie wina czerwone na bazie cabernet i merlot: Awatea i Coleraine. Poza tym doskonałe chardonnay i sauvignon.
Vidal – Posiadłość należy obecnie do Georga Fistonicha, właściciela Villa Maria w Auckland. Słynie z win czerwonych i z gewürztraminera uważanego za wzorowy.

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).