Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Northland i Matakana | Auckland | Gisborne | Waiheke Island | Waikato i Bay of Plenty | Hawke\' s Bay | Wairarapa | Nelson | Marlborough | Canterbury i Waipara | Central Otago

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Ata Rangi – Clive Paton i Phyll Pattie prowadzą winnicę słynącą z pinot noir i chardonnay.
Benfield & Delamare – Wina w stylu bordoskim z dużym udziałem merlot, Zawsze wysoka jakość
Chifney Wines – Jeden z najlepszych nowozelandzkich gewürztraminerów.
Dry River – Wprawdzie winnica założona przez Sama Calluma została sprzedana inwestorom amerykańskim, lecz Callum nadal nadzoruje wytwarzanie doskonałych pinot noir i chardonnay. Poza tym jedne z najlepszych nowozelandzkich win botrytyzowanych.
Martinborough Vineyard – Pod kierunkiem australijskiego winiarza Larry’ego McKenna, firma produkowała doskonałe muskularne, gęste pinot noir i wzorowe chardonnay. Niektórzy uważają, że po odejściu McKenna pinot noir zyskaja na finezji.
Palliser Estate – Wzorowe sauvignon blanc i riesling. Chardonnay i pinot noir nierówne, choć bywają wybitne.
Winiarnia Palliser

Te Kairanga – Od 1993 r. nowa gwiazda na firmanencie pinot noir.

Istnieje ponad 10 tysięcy odmian winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).