Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Northland i Matakana | Auckland | Gisborne | Waiheke Island | Waikato i Bay of Plenty | Hawke\' s Bay | Wairarapa | Nelson | Marlborough | Canterbury i Waipara | Central Otago

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Glover’s Vineyard – Mocne, taniczne pinot noir, pełne cieliste saugignon i miodowy riesling z późnych zbiorów to znak firmowy Davida Glogera.
Neudorf Vineyard – Małżeństwo Tim i Judy Finn znani są z produkcji win w stylu burgundzkim. Ich poinot noir i chardonnay uważane SA za bezbłędne. Również wytrawny riesling cieszy się doskonałą opinią.
Pelorus Vineyard – Jenny i Andrew Greenhough kupili winnicę Ranzau i przemianowali ją na Pelorus, od 1991 roku produkując coraz bardziej godne uwagi wina. Zwłaszcza w pinot noir widać wyraźne wpływy burgundzkie. Cenione są również gewürztraminer, riesling i müller-thurgau no i oczywiście sauvignon i chardonnay.
Seifried Estate – Największy producent w Nelson, ceniony przede wszystkim za doskonałe rieslingi i chardonnay.

Gruzja przyjęła chrześcijaństwo w IV wieku i jak głosi opowieść pierwszy krzyż wykonano z winorośli, aby podkreślić, że wiara i wino to najświętsze skarby.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).