Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Northland i Matakana | Auckland | Gisborne | Waiheke Island | Waikato i Bay of Plenty | Hawke\' s Bay | Wairarapa | Nelson | Marlborough | Canterbury i Waipara | Central Otago

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Cloudy Bay - Posiadłość założona przez Australijczyka Davida Hohnena, w której wina wytwarza słynny winiarz Kevin Judd, należy obecnie do koncernu Louis Vuitton Moët Hennesy. Wszystkie wina z Cloudy Bay są oceniane bardzo wysoko. Obok pinot noir, sauvignon, chardonnay i bordoskich kupaży cabernet/merlot, firma wytwarza także renomowane wino musujące Pelorus.
Conder’s Bend – Posiadłość otrzymuje medale za każde wino wyprodukowane od 1991 r. Słynie przede wszystkim z win białych: sauvignon i rieslinga. Ten ostatni często w wersji botrytyzowanej.
Grove Mill – Firma ma opinie najlepszego producenta win z odmiany pinotage, ale i sauvignon jest szeroko rekomendowane.
Huia Vineyards – Polecane szczególnie wina musujące
Isabel Estate – Posiadłość należąca od 1982 roku do rodziny Tillerów, ceniona jest ze względu na bardzo wysoką jakość wszystkich win. Wybitne wina botrytyzowane z odmian sauvignon i riesling.
Jackson Estate – John i Warwick Stichbury co roku produkują sauvignon uważane przez znawców za jedno z największych win Nowej Zelandii. Poza tym doskonaly pinot noir, chardonnay, riesling i wina musujące.
Merlen Wines – Pani Almuth Lorenz, utalentowana winiarka z Australii, w Marlborough produkuje przede wszystkim cenione wina białe: chardonnay, sauvignon, riesling i morio-muskat.
Vavasour – Prawdopodobnie jeden z najbardziej niedocenionych producentów, jeden z pionierów w Awatere Valley, wytwarza doskonałe, choć mało znane sauvignon, chardonnay i czerwony kupaż cabernet sauvignon/cabernet franc. Część win sprzedaje pod etykietą Dashwood.

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).