Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Northland i Matakana | Auckland | Gisborne | Waiheke Island | Waikato i Bay of Plenty | Hawke\' s Bay | Wairarapa | Nelson | Marlborough | Canterbury i Waipara | Central Otago

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Omihi Hills – Danny Schuster wytwarza jeden z najlepszych pinot noir w Nowej Zelandii. Poza tym doskonale chardonnay cenione pinot Blanc.
Pegasus Bay – Lekarz, neurolog, miłośnik opery Ivan Donaldson, produkuje w tej stosunkowo młodej, rodzinnej posiadłości pełne głębi i ekspresji wina, którym nadaje nazwy zapożyczone z terminologii operowej jak Aria czy Prima Donna. Swietne pinot noir, chardonnay i ciekawe kupaże cabernet/merlot.
St. Helena Wine Estate – Posiadłość, z której pinot noir bywa wyjątkowe i wybitne, lecz jak twierdzą znawcy często nieudane i chimeryczne.
Waipara Spring - Dawny winemaker z St. Helena Mark Rattray produkuje tu wybitne pinot noir.

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).