Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Northland i Matakana | Auckland | Gisborne | Waiheke Island | Waikato i Bay of Plenty | Hawke\' s Bay | Wairarapa | Nelson | Marlborough | Canterbury i Waipara | Central Otago

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Omihi Hills – Danny Schuster wytwarza jeden z najlepszych pinot noir w Nowej Zelandii. Poza tym doskonale chardonnay cenione pinot Blanc.
Pegasus Bay – Lekarz, neurolog, miłośnik opery Ivan Donaldson, produkuje w tej stosunkowo młodej, rodzinnej posiadłości pełne głębi i ekspresji wina, którym nadaje nazwy zapożyczone z terminologii operowej jak Aria czy Prima Donna. Swietne pinot noir, chardonnay i ciekawe kupaże cabernet/merlot.
St. Helena Wine Estate – Posiadłość, z której pinot noir bywa wyjątkowe i wybitne, lecz jak twierdzą znawcy często nieudane i chimeryczne.
Waipara Spring - Dawny winemaker z St. Helena Mark Rattray produkuje tu wybitne pinot noir.

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).