Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Northland i Matakana | Auckland | Gisborne | Waiheke Island | Waikato i Bay of Plenty | Hawke\' s Bay | Wairarapa | Nelson | Marlborough | Canterbury i Waipara | Central Otago

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Omihi Hills – Danny Schuster wytwarza jeden z najlepszych pinot noir w Nowej Zelandii. Poza tym doskonale chardonnay cenione pinot Blanc.
Pegasus Bay – Lekarz, neurolog, miłośnik opery Ivan Donaldson, produkuje w tej stosunkowo młodej, rodzinnej posiadłości pełne głębi i ekspresji wina, którym nadaje nazwy zapożyczone z terminologii operowej jak Aria czy Prima Donna. Swietne pinot noir, chardonnay i ciekawe kupaże cabernet/merlot.
St. Helena Wine Estate – Posiadłość, z której pinot noir bywa wyjątkowe i wybitne, lecz jak twierdzą znawcy często nieudane i chimeryczne.
Waipara Spring - Dawny winemaker z St. Helena Mark Rattray produkuje tu wybitne pinot noir.

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).