Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Chorwacja | Brazylia

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Historia

Wina chorwackie są klasyfikowane jako:
Stolno vino bez porijekla, czyli wino stołowe bez określenia pochodzenia
Stolno vino s kontroliranim porijeklom, czyli wino stołowe z określonego regionu
Kvalitetno vino s kontroliranim porijeklom, czyli wino jakościowe odpowiadające mniej więcej francuskiej kategorii VDQS
Vrhunsko vino s kontroliranim porijeklom, czyli wino jakościowe odpowiadające mniej więcej francuskiemu AOC.
Na etykietach chorwackich win bardzo często pojawia się nazwa szczepu, z którego wino wyprodukowano oraz informacje dodatkowe, oparte na klasyfikacji niemieckiej np.:
Kasna berba – późny zbiór, odpowiednik niemieckiego spatlese
Zborna Berba – odpowiednik auslese
Izbor bobica – beerenauslese
Izbor suhih bobica – odpowiadające niemieckiemu trockenbeerenauslese
Ledeno vino – wino lodowe, analogiczne do niemieckiego eisweina
Zamiast francuskiego zdania „mis en bouteille au chateau, na etykietkach chorwackich win, tych butelkowanych bezpośrednio przez producenta znajdziemy napis „odnjegovano i punjeno u podrumu”.

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).