|
|
| | |
Wina chorwackie są klasyfikowane jako:
Stolno vino bez porijekla, czyli wino stołowe bez określenia pochodzenia
Stolno vino s kontroliranim porijeklom, czyli wino stołowe z określonego regionu
Kvalitetno vino s kontroliranim porijeklom, czyli wino jakościowe odpowiadające mniej więcej francuskiej kategorii VDQS
Vrhunsko vino s kontroliranim porijeklom, czyli wino jakościowe odpowiadające mniej więcej francuskiemu AOC.
Na etykietach chorwackich win bardzo często pojawia się nazwa szczepu, z którego wino wyprodukowano oraz informacje dodatkowe, oparte na klasyfikacji niemieckiej np.:
Kasna berba – późny zbiór, odpowiednik niemieckiego spatlese
Zborna Berba – odpowiednik auslese
Izbor bobica – beerenauslese
Izbor suhih bobica – odpowiadające niemieckiemu trockenbeerenauslese
Ledeno vino – wino lodowe, analogiczne do niemieckiego eisweina
Zamiast francuskiego zdania „mis en bouteille au chateau, na etykietkach chorwackich win, tych butelkowanych bezpośrednio przez producenta znajdziemy napis „odnjegovano i punjeno u podrumu”.
| |
| |
| |
|
|
|
Wśród europejskich krajów
winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od
kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.
|
|
|
|
|