Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Chorwacja | Brazylia

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Historia

Chorwackie wybrzeże Adriatyku skolonizowali osadnicy greccy w VI stuleciu przed Chrystusem. Oni również przynieśli na te tereny sztukę uprawy winorośli i produkcji wina a także pierwsze sadzonki. Za czasów rzymskich wino i oliwa produkowane były już powszechnie, zaś bogaci Rzymianie chętnie osiedlali się w malowniczych i cichych adriatyckich zatokach, budując tu swoje letnie siedziby, których najbardziej ekspresyjnym symbolem pozostaje doskonale zachowany pałac cesarza Dioklecjana w Splicie. Tego samego Dioklecjana, który zakazując uprawy winorośli w Galii, chętnie popierał jej rozwój w bliskiej mu Dalmacji. Od wieku jedenastego, przez kilka stuleci Chorwacja tworzyła wspólne z Węgrami państwo. Po jego podbiciu przez Turków, północna część Chorwacji, Slawonia znalazła się pod panowaniem tureckim, podczas gdy nadmorska Dalmacja pozostawała pod wpływem Wenecji. Przez cały ten czas produkcja wina była ważnym elementem ekonomicznego życia kraju i stanowiła podstawę utrzymania wielu rodzin. Z tych czasów pochodzi dzisiejsza struktura winnic, które, z wyjątkiem pominąwszy pozostałe po epoce komunizmu duże spółdzielnie, są bardzo rozdrobnione. Do tych drobnych producentów należy obecnie ponad połowa chorwackich winnic. Ważną cechą chorwackiego winiarstwa jest fakt, iż uprawia się tu przede wszystkim mało znane i ciekawe odmiany rodzime, co nadaje winom bardzo interesujący, indywidualny charakter. Obecnie w Chorwacji uprawia się ponad 65 tysięcy hektarów winnic, które dają ponad 2,5 mln hektolitrów wina.

Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się, dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską ciekawostką.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).