Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Chorwacja | Brazylia

Historia

Wszyscy miłośnicy wina w Polsce znają doskonale wina z Ameryki Południowej. Chile, Argentyna, Urugwaj, czasami Meksyk, to już codzienność w naszych sklepach i to zarówno w tych specjalistycznych jak i po prostu w supermarketach. Tak jak nie istnieje sklep winiarski bez win z Francji, Włoch czy Hiszpanii, tak równie trudno wyobrazić sobie półkę z winami bez butelek np. z Chile. Tymczasem nie zdajemy sobie z nieobecności na naszym rynku jednego z większych producentów wina na świecie. Mało kto wie, że Brazylia, bo o niej mowa, produkuje więcej wina niż Chorwacja i Słowenia razem wzięte, a wręcz kilkakrotnie więcej niż, znany u nas znacznie lepiej, Urugwaj. W dodatku brazylijskie winnice, posadzone przynajmniej dwadzieścia lat przed chilijskimi, są prawdopodobnie najstarsze na kontynencie amerykańskim. Warto coś o tym wiedzieć, bo od niedawna pojawiły się w Polsce pierwsze brazylijskie wina z renomowanej posiadłości Miolo.
Pierwsze uprawiane w Brazylii odmiany winorośli pochodziły z Madery, później kolejni imigranci przywozili najróżniejsze sadzonki z macierzystej Portugalii. Jednak przez wiele lat europejskie odmiany z wielką trudnością adaptowały się do gorącego, wilgotnego brazylijskiego klimatu. Zmuszało to plantatorów do sięgania po nowe odmiany o większej odporności, często będące krzyżówkami spoza rodziny vitis vinifera czyli winorośli właściwej. Krzyżówki takie jak białe: seyve-villard, biagara, couderc, czy czerwone: seibel, merbemont, isabel z dużą odpornością znoszą uciążliwy klimat, natomiast nie można uzyskać z nich win o wyższej jakości. Takie właśnie odmiany królowały w Brazylii zajmując większość powierzchni upraw.
Poważne zmiany w brazylijskim winiarstwie nastąpiły po pierwszej wojnie światowej. Wraz z napływem fali imigrantów z Niemiec Włoch i Francji do Brazylii dotarły kolejne generacje nowych europejskich sadzonek i nowe zaawansowane techniki winifikacji. Jednocześnie znaleziono znacznie korzystniejsze do uprawy rejony na południu kraju, wzdłuż granicy z Urugwajem. Okolice miasta Porto Alegre, a szczególnie dolina Sierra Gaucha, cieszące się nieco chłodniejszym, umiarkowanym klimatem, okazały się znacznie bardziej sprzyjające szlachetnym gatunkom winorośli. Obecnie w regionie tym koncentruje się 75% brazylijskich winnic. Stąd też pochodzą coraz lepsze wina, coraz częściej dostrzegane na światowych konkursach. Najwyżej cenione są chardonnay, semillon, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon i tannat. Choć trzeba pamiętać, że według tutejszych przepisów nazwa odmiany na etykiecie »
<<< [1] 2 >>>

Znany francuski aktor Gerard Depardieu jest również zapalonym winiarzem. Wraz ze swoją partnerką, aktorką Carole Bouquet, wytwarza wino w kilkunastu niewielkich winnicach w różnych zakątkach świata.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).