Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Chorwacja | Brazylia

Historia

Wszyscy miłośnicy wina w Polsce znają doskonale wina z Ameryki Południowej. Chile, Argentyna, Urugwaj, czasami Meksyk, to już codzienność w naszych sklepach i to zarówno w tych specjalistycznych jak i po prostu w supermarketach. Tak jak nie istnieje sklep winiarski bez win z Francji, Włoch czy Hiszpanii, tak równie trudno wyobrazić sobie półkę z winami bez butelek np. z Chile. Tymczasem nie zdajemy sobie z nieobecności na naszym rynku jednego z większych producentów wina na świecie. Mało kto wie, że Brazylia, bo o niej mowa, produkuje więcej wina niż Chorwacja i Słowenia razem wzięte, a wręcz kilkakrotnie więcej niż, znany u nas znacznie lepiej, Urugwaj. W dodatku brazylijskie winnice, posadzone przynajmniej dwadzieścia lat przed chilijskimi, są prawdopodobnie najstarsze na kontynencie amerykańskim. Warto coś o tym wiedzieć, bo od niedawna pojawiły się w Polsce pierwsze brazylijskie wina z renomowanej posiadłości Miolo.
Pierwsze uprawiane w Brazylii odmiany winorośli pochodziły z Madery, później kolejni imigranci przywozili najróżniejsze sadzonki z macierzystej Portugalii. Jednak przez wiele lat europejskie odmiany z wielką trudnością adaptowały się do gorącego, wilgotnego brazylijskiego klimatu. Zmuszało to plantatorów do sięgania po nowe odmiany o większej odporności, często będące krzyżówkami spoza rodziny vitis vinifera czyli winorośli właściwej. Krzyżówki takie jak białe: seyve-villard, biagara, couderc, czy czerwone: seibel, merbemont, isabel z dużą odpornością znoszą uciążliwy klimat, natomiast nie można uzyskać z nich win o wyższej jakości. Takie właśnie odmiany królowały w Brazylii zajmując większość powierzchni upraw.
Poważne zmiany w brazylijskim winiarstwie nastąpiły po pierwszej wojnie światowej. Wraz z napływem fali imigrantów z Niemiec Włoch i Francji do Brazylii dotarły kolejne generacje nowych europejskich sadzonek i nowe zaawansowane techniki winifikacji. Jednocześnie znaleziono znacznie korzystniejsze do uprawy rejony na południu kraju, wzdłuż granicy z Urugwajem. Okolice miasta Porto Alegre, a szczególnie dolina Sierra Gaucha, cieszące się nieco chłodniejszym, umiarkowanym klimatem, okazały się znacznie bardziej sprzyjające szlachetnym gatunkom winorośli. Obecnie w regionie tym koncentruje się 75% brazylijskich winnic. Stąd też pochodzą coraz lepsze wina, coraz częściej dostrzegane na światowych konkursach. Najwyżej cenione są chardonnay, semillon, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon i tannat. Choć trzeba pamiętać, że według tutejszych przepisów nazwa odmiany na etykiecie »
<<< [1] 2 >>>

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).