Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Marche | Toskania | Sycylia | Piemont

Geografia, klimat, gleby

Podregiony i apelacje

Historia

Tradycja hodowli winorośli w tym regionie Włoch sięga VIII w. p.n.e. To, co mieszkańcy mówili o swojej długiej tradycji już wcześniej, zostało niedawno potwierdzone przez odkrycie archeologiczne, jakie miało miejsce w miejscowości Matelica. Odkryto tam miednicę z blachy, zdobioną brązem, datowaną na VII-VIII w. p.n.e. W miednicy znaleziono pestki winorośli uprawnej. Tradycja uprawy była udoskonalana na przestrzeni wieków przez ludy włoskie, Etrusków, później zaś przez Galów. Rzymianie przejmowali istniejące już techniki, przyczyniając się do ich ugruntowania i ulepszania.

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).