Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Marche | Toskania | Sycylia | Piemont

Geografia, klimat, gleby

Toskania to położona w środkowych Włoszech kraina o łagodnym śródziemnomorskim klimacie, doskonale nasłonecznionych zboczach wzgórz i wulkanicznych glebach. Wymarzone środowisko do uprawy nie tylko winorośli, ale również oliwek, zbóż i owoców. Właśnie w tym „ogrodzie Włoch” rozpoczynały swoją światową karierę najlepsze włoskie wina. Wina przede wszystkim czerwone. Wprawdzie w Toskanii wytwarza się również wina białe, którym poświęcimy kilka słów za chwilę, jednak nie osiągają one nigdy tej klasy co, pretendujące do miana jednych z najlepszych na świecie, wina czerwone.

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).