Toskania to położona w środkowych Włoszech kraina o łagodnym śródziemnomorskim klimacie, doskonale nasłonecznionych zboczach wzgórz i wulkanicznych glebach. Wymarzone środowisko do uprawy nie tylko winorośli, ale również oliwek, zbóż i owoców. Właśnie w tym „ogrodzie Włoch” rozpoczynały swoją światową karierę najlepsze włoskie wina. Wina przede wszystkim czerwone. Wprawdzie w Toskanii wytwarza się również wina białe, którym poświęcimy kilka słów za chwilę, jednak nie osiągają one nigdy tej klasy co, pretendujące do miana jednych z najlepszych na świecie, wina czerwone.
Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino
im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się,
dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską
ciekawostką.
Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»
Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»
Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).