Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Marche | Toskania | Sycylia | Piemont

Historia

Sycylia to w ostatnich latach ulubieniec mediów jeśli chodzi o nowe wina włoskie, szczególnie za sprawą rodzimego szczepu nero d'avola. Nero d'avola to odkrycie ostatnich lat. Ta czerwona odmiana daje wina potężne, garbnikowe, czasami nieco szorstkie, zawsze bogate i intensywne. W Polsce wina z Sycylii nadal są prawie nieznane. Zachęcam więc do spróbowania, zwłaszcza, że często zwykłe nero d'avola można kupić względnie tanio, a i importerów włoskich win przybywa. Najlepsze wina Sycylii wytwarzane są w kategorii win regionalnych IGT. Są to albo czyste nero d'avola, albo klasyczne szczepy francuskie jak merlot, syrah i chardonnay. System apelacji DOC dopiero się na Sycylii rozwija, warto jednak zwrócić uwagę na miejscowe odmiany, zarówno białe jak i czerwone, wnoszące do win powiew świeżości, będące zarazem czymś więcej niż tylko lokalną ciekawostką. Amatorom wina, znużonym wszechobecnym chardonnay, z pewnością spodobają się białe wina z okolic Etny oznaczane jako DOC Etna bianco. Zbudowane z tradycyjnych szczepów carricante i catarratto charakteryzują się mocnym orzeźwiającym atakiem, dobrą kwasowością ładnie zharmonizowaną z eleganckim, kwiatowo owocowym aromatem i złożoną strukturą. Te interesujące, przyjemne wina nawet u dobrych producentów rzadko kosztują więcej niż 5 - 6 euro, co jest z pewnością ceną atrakcyjną. W tym samym rejonie wytwarza się również wina czerwone pod nazwą DOC Etna rosso. Znaleźć tu można wina ze starych sycylijskich odmian - nerello mascalese i nerello cappuccio. Są na ogół ciemno rubinowe, pełne, z intensywnym aromatem czerwonych owoców, przeplecionym delikatnymi niuansami gruszki i odrobiną wanilii. Wina bogate z dobrą kwasowością i mocnymi taninami, w sumie jednak harmonijne, z pewnością warte zainteresowania.
Leżące u wybrzeży Sycylii Wyspy Liparyjskie to jedne z najstarszych lokalizacji uprawy winorośli we Włoszech. Produkuje się tu przede wszystkim wina słodkie wytwarzane na ogół metodą passito z podsuszonych, wyglądających jak rodzynki, winogron. Przypomina to trochę znane z francuskiej Jury wina słomiane. Inne są jednak zupełnie szczepy winogron. W gorącym, południowym klimacie uprawia się tu głównie szczep malvasia delle Lipari. Wina uderzają złożonymi aromatami miodu, suszonych moreli, daktyli, ziół i tytoniu. Niektórzy producenci pozwalają na częściowe utlenianie, przez co ich wina przypominają nieco słodkie sherry, inni stawiają na świeżość i kwasowość, dzięki czemu, »
<<< [1] 2 >>>

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).