Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Marche | Toskania | Sycylia | Piemont

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Piemont leży w zachodniej części północnych Włoch, u stóp Alp, które oddzielają ten region od Szwajcarii i Francji. Sama nazwa Piemontu bierze się od francuskiego „pieds de mont” czyli „u stóp góry”. Panuje tu umiarkowany klimat kontynentalny, ze stosunkowo łagodnymi zimami, choć w wyżej położonych partiach mogą one być surowe, i gorącymi latami. Cecha charakterystyczna regionu są często występujące jesienne mgły zwane nebbia, od których nazwę wziął najważniejszy tutejszy szczep czyli nebbiolo.
W centrum Piemontu, przeważają łagodne wzgórza z glebami gliniasto wapiennymi, na północy, bliżej Alp, często spotyka się aluwialne piaski i żwiry, w części wschodniej spotkać można bogate w żelazo gleby marglowe.
Najlepsze winnice położone są na stokach, na wysokości od 250 do 600 metrów nad poziomem morza. Rozdrobnienie winnic jest dość duże, co przypomina nieco francuską Burgundię. Parcele są na ogół niewielkie Dużych posiadłości jest naprawdę niewiele.

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).