Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Marche | Toskania | Sycylia | Piemont

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Trufle – Piemont, a w szczególności okolice Alby i Asti to ojczyzna najbardziej cenionych i najdroższych na świecie białych trufli z gatunku tuber magnatum pico. Doroczne targi trufli, odbywające się w październiku w Albie, ściągają smakoszy z całej Europy
Prosciutto di capriolo – typowe dla Piemontu i doliny d’Aosta carpaccio z mięsa młodych kozłów.
Fonduta – roztopiony ser fonduta gotowany z mlekiem i żółtkami, posypany tartymi truflami.
Risotto tartufato – risotto z bulionem i serem murazzano posypane tartymi truflami.
Funghi porcini – borowiki zduszone z czosnkiem i oliwą podawane z makaronem.
Salmi – dziczyzna duszona w winie z czosnkiem i ziołami
Sery – Piemont, a zwłaszcza jego wyżej położone partie dostarczają doskonałych serów. Do najbardziej znanych należą: bra, castelmagno, raschera i toma piemontese z mleka krowiego oraz brussu, murazzano i robiola z mleka owczego.

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).